Refinansiering – nyttig informasjon

Det er svært populært å søke om forbrukslån, og en stor andel av befolkningen har ett eller flere lån. En stor fordel er at de fleste bankene tilbyr muligheten til å søke på siden deres, og en bank som tilbyr varierte lånemuligheter er FanaSparebank. På den måten kan man lene seg tilbake og sjekke ut sine muligheter i fred og ro, og man får sjansen til å lese nøye gjennom innholdet i låneavtalen.

Flere og flere havner i en situasjon hvor man har tatt opp lån i flere forskjellige banker, og det kan i noen tilfeller føre til en vanskelig økonomisk situasjon. Da kan refinansiering være et godt alternativ. Det går ut på at man tar opp et helt nytt lån som er nok til å dekke alle smålånene man har, og på den måten kan man få et bedre grep på sin økonomiske situasjon.

Få kontroll på økonomien

På mange måter er et refinansieringslån det samme som et forbrukslån. Forskjellen er at prosessen i banken er noe annerledes. Ofte vil banken selv ta på seg ansvaret for å betale ut gjelden man har, og det gjør at man ikke blir fristet til å bruke lånet på andre ting. Man er da nødt til å skaffe seg en fullstendig oversikt over gjelden, slik at man er sikker på at alle lånene blir tatt med.

Når man refinansierer dyr forbruksgjeld, vil man sitte igjen med kun én regning å betale ned på. Dette gir en mye bedre kontroll, og man slipper å bekymre seg for at man glemmer å betale regninger. Det er lett å komme i en situasjon hvor man får inkassovarsler når man har mye smågjeld, og det kan lett eskalere til større konsekvenser. Når man refinansierer, minsker man sjansen betydelig for å havne i en slik situasjon.

Hvor mye man kan låne

De fleste banker tilbyr et lånebeløp på mellom 10 000 og 500 000 kroner, og hva man kan låne vurderes ut fra kredittsjekken som blir tatt av alle lånesøkere. Det vil være lurt å unngå å falle for fristelsen til å låne mer enn man trenger, da hovedmålet er å bli kvitt den dyre gjelden man har fra før. De fleste banker vil automatisk justere lånebeløpet til det de mener er et forsvarlig beløp å låne ut.

Det er flere forskjellige faktorer som vurderes når det foretas en kredittsjekk, og noe av det som sjekkes er inntekt, jobbsituasjon og generell betalingsevne. Har man fast jobb og sikker inntekt, vil det sende et positivt signal til banken. Da har man et grunnlag for å kunne betjene lånet man søker om, og det vil gi positivt utslag på kredittscoren. For å få lån uten sikkerhet, er man nødt til å ha en god betalingsevne.

Refinansiering med sikkerhet

Om man har misligholdt gjelden sin, kan man få betalingsanmerkninger og inkassosaker registrert på seg. Det betyr i de fleste tilfeller at man får umiddelbart avslag på lånesøknaden, da det viser at man ikke er i stand til å betjene det man låner. Selv om det er en fortvilende situasjon har man fremdeles én mulighet igjen, og det er å søke om refinansiering med pant i egen bolig. Det kalles refinansiering med sikkerhet.

Når man har pantsatt boligen sin, har banken en sikker garanti for å få tilbake pengene sine. Det betyr at man kan få lavere renter og bedre betingelser, noe som vil være svært positivt for låntakeren. Man må likevel kunne vise god betjeningsevne, siden konsekvensen av å misligholde et lån med sikkerhet i verste fall kan ende med at man mister boligen sin. Det kan derfor være lurt å sette opp et budsjett slik at man har bedre kontroll.

Hvem passer refinansiering for

Selv om det er mest vanlig å søke om refinansiering når man har mange dyre smålån å betale på, finnes det flere gode grunner til å søke om denne type lån. Har man betjent et lån over lengre tid, er sjansen stor for at man vil finne bedre tilbud og gunstigere renter på dagens marked. Selv om man i utgangspunktet har god kontroll på økonomien sin, kan det derfor likevel være lurt å refinansiere.

De fleste banker har et krav om at søkeren må være fylt minst 25, og at årsinntekten skal være på minst 200 000. Er man ung, vil det derfor i mange tilfeller være vanskelig å få lån. Man burde da fokusere på å skaffe seg en stabil jobbsituasjon som sikrer fast inntekt før man begynner prosessen med å søke om refinansiering. Før man får innvilget lånet, må man vise banken de siste lønnsslippene man har.

Mange fordeler

  • Man må ha bodd flere år sammenhengende i Norge for å søke om refinansiering
  • Lav kredittscore fører til høyere rente

Det er med andre ord mange gunstige fordeler med å refinansiere, og man kan forbedre sin økonomiske situasjon betydelig når man har blitt kvitt mange dyre smålån. Det kan være første steg til å bli gjeldfri, da man bare trenger å konsentrere seg om ett bestemt beløp. Lånetiden er ofte fleksibel, og man kan velge å betale ned gjelden så raskt man har mulighet til det. På den måten kan man bli raskere gjeldfri.